STOP ATAU TERUSKAN? RAHSIA SEBENAR PERSAINGAN & BISNES TERBONGKAR SEKARANG

Dalam bisnes, memang akan ada persaingan. Memang tak boleh lari daripada bersaing dengan sesiapa yang sama jenis bisnes dengan kita. Kalau pergi kat seminar, bengkel atau kelas, pasti yang ajar kita tu pesan supaya sentiasa mengenalpasti pesaing kita. Lepas tu, kita diingatkan supaya sentiasa  mengawasi sepanjang masa supaya kita tidak ketinggalan daripada pesaing tersebut.  

Tapi ada satu lagi pesaing terdekat & sentiasa ada dengan kita. Sapa pesaing tu? Pesaing tu tak lain tak bukan adalah diri kita sendiri. Betul tak? Tengah duk bersemangat gila-gila nak kejar impian, masa tu lah virus MALAS menyerang diri. Kita dah siap-siap buat jadual harian supaya mudah kita tumpu perhatian kat bisnes part time, masa tu lah kawan ajak keluar, kawan ajak pergi travel, kawan ajak pergi kenduri. Macam-macam lah.

Tengah kita excited nak kejar target hujung bulan untuk dapat 4-5 angka sebulan, masa tu lah kesihatan terganggu. Masa tu lah badan rasa nak demam. Kita nak pergi hantar barang kat customer, masa tu lah transport buat hal. Tu lum cerita lagi pasal rugi beratus-ratus ringgit. Ada yang rugi beribu-ribu, puluh ribu, & ada jugak rugi berjuta-juta.

Macam-macamlah dugaan, rintangan, cabaran yang datang untuk uji diri kita ni. Nak tengok kita tahan tak diuji. Ada rasa semangat tak nak teruskan perjuangan lagi. Ada lagi tak rasa rajin nak kejar ilmu, pergi jumpa mentor, pergi kelas & sebagaimana. Masa tu lah kita wajib bersaing dengan diri sendiri. Berperang dengan diri sendiri. Sama ada nak STOP ATAU TERUSKAN.

Jom kita pilih untuk TERUSKAN….

Adakah anda nak buat perubahan mulai sekarang? NAK PERUBAHAN mesti kena mulakan sekarang. Kalau anda nak, layari https://bit.ly/2JMxiCQ  atau komenkan di bawah supaya boleh dibantu.

APA NAK BUAT BILA BISNES SEMAKIN KUKUH & BERKEMBANG?

Apabila bisnes dah kukuh & semakin berkembang, kita dah boleh lantik seseorang untuk jadi pengurus. Jadi kita dah boleh cari peluang untuk menceburi cabang bisnes lain supaya kita dapat pelbagaikan lagi sumber pendapatan.

Pengurus tu ditugaskan untuk mengendalikan bisnes kita yang dah kukuh tu supaya lebih berkembang & berdaya maju. Nak lantik seorang pengurus bisnes, kita kena kaji latar belakang calon pengurus betul-betul. Kena pastikan jugak mereka mempunyai kelayakan & berpengalaman dalam selok belok menguruskan sebuah syarikat. Ia bukan kerja mudah. Kena pastikan calon yang benar-benar layak untuk dilantik. Tak boleh nak tangkap muat.

Bukan setakat kelayakan dari akademik & pengalaman, soal peribadi calon pun kena diambil kira. Dah tentu kita nak seorang pengurus yang berdisiplin, menepati waktu, cekap, penyabar, peramah, mahir berkomunikasi. Bukan mudah. Banyak tapisan kena buat sebab dia akan jadi pengganti kita untuk jalankan bisnes.

Kita pulak tak lepas tangan macam tu saja. Kita sebagai pemilik bisnes kena pantau bisnes supaya sentiasa berjalan lancar seperti yang dirancang. Apabila kita berjaya mendapat seorang pengurus bisnes yang bagus, bisnes berjalan dengan baik, jadi mudahlah kita pelbagaikan cabang bisnes & pendapatan pun bertambah. Semoga berjaya kepada semua pemilik bisnes. Jom kita bina bisnes baik-baik supaya kita maju dalam bisnes masing- masing

Adakah anda nak buat perubahan mulai sekarang? NAK PERUBAHAN mesti kena mulakan sekarang. Kalau anda nak, layari https://bit.ly/2JMxiCQ  atau komenkan di bawah supaya boleh dibantu.

GUNA CARA NI SUPAYA MUDAH JALANKAN BANYAK BISNES DALAM 1 MASA

Apabila bisnes dah kukuh & semakin berkembang, kita dah boleh lantik seseorang untuk jadi pengurus. Jadi kita dah boleh cari peluang untuk menceburi cabang bisnes lain supaya kita dapat pelbagaikan lagi sumber pendapatan.

Pengurus tu ditugaskan untuk mengendalikan bisnes kita yang dah kukuh tu supaya lebih berkembang & berdaya maju. Nak lantik seorang pengurus bisnes, kita kena kaji latar belakang calon pengurus betul-betul. Kena pastikan jugak mereka mempunyai kelayakan & berpengalaman dalam selok belok menguruskan sebuah syarikat. Ia bukan kerja mudah. Kena pastikan calon yang benar-benar layak untuk dilantik. Tak boleh nak tangkap muat.

Bukan setakat kelayakan dari akademik & pengalaman, soal peribadi calon pun kena diambil kira. Dah tentu kita nak seorang pengurus yang berdisiplin, menepati waktu, cekap, penyabar, peramah, mahir berkomunikasi. Bukan mudah. Banyak tapisan kena buat sebab dia akan jadi pengganti kita untuk jalankan bisnes.

Kita pulak tak lepas tangan macam tu saja. Kita sebagai pemilik bisnes kena pantau bisnes supaya sentiasa berjalan lancar seperti yang dirancang. Apabila kita berjaya mendapat seorang pengurus bisnes yang bagus, bisnes berjalan dengan baik, jadi mudahlah kita pelbagaikan cabang bisnes & pendapatan pun bertambah.

Semoga berjaya kepada semua pemilik bisnes. Jom kita bina bisnes baik-baik supaya kita maju dalam bisnes masing-masing.

Adakah anda nak buat perubahan mulai sekarang? NAK PERUBAHAN mesti kena mulakan sekarang. Kalau anda nak, layari https://bit.ly/2JMxiCQ  atau komenkan di bawah supaya boleh dibantu.

ONLINE VS TAK ONLINE? 1 LAGI RAHSIA BEST TERBONGKAR UNTUK JANA 4-5 ANGKA SEBULAN

Pendapat orang ni macam-macam. Jadi kita hormati pandangan masing-masing. Tak payah nak didebatkan pendapat sapa yang betul, sapa yang salah. Bagi saya agak tak berapa tinggi ilmu ni, masyarakat kita ni terbahagi dua dalam bab pemasaran, jual beli & bisnes.

1. Masyarakat yang boleh terima pemasaran atau urusan secara online, jual beli & bisnes macam blog, laman web, email, media social seperti Facebook, Instagram, Twitter & macam-macam lagi.

Bagi mereka tertutamanya generasi muda tak masalah pasal ni. Malah lagi teruja sebab benda baru, lagi canggih & maju. Bagi mereka kalau online lagi senang sebab semua di hujung jari. Senang cerita kita tak perlu keluar rumah. Malah boleh dilakukan di mana saja. Asalkan ada line internet.

Sekarang lagi canggih. Kalau takda laptop atau computer pun takpa. Pakai smartphone pun dah boleh promosi barang. Pakai smartphone pun dah boleh berurusan jual beli. Tak kira masa. Tengah malam pun boleh. Time baru bangun tido pun boleh. Nak beli breakfast pun pakai online. Tau-tau breakfast dah ada orang hantar kat depan rumah. Senangkan sekarang ni bila kita dah faham cara-cara nak guna.

Best tak?                    

2. Masyarakat yang lebih selesa dengan pemasaran atau urusan cara offline seperti adakan kelas percuma, buka booth, edar flyers dan macam-macam lagi.

Bagi kategori ni, mereka bukan tak boleh terima secara online. Cuma bagi mereka agak leceh, rumit & memeningkan kepala sebab banyak yang kena tau, kena belajar. Biasanya mereka dalam kategori ni terdiri daripada yang dah berusia sikit. Bagi mereka cara lama dengan berurusan secara bersemuka lagi senang. Senang nak bincang bak kata mereka. Bila dah bincang, boleh la mintak diskaun itu ini kalau dapat.

Bila kita kerap ke kedai yang sama, tauke kedai pun dah kenal kita. Dah tau ragam kita macam mana. Paling best, tauke kedai pun dah kenal kita sekeluarga. Secara tak langsung, kita dah jalin satu hubungan baik dengan tauke kedai tu. Jadi semakin mudahlah proses jual beli.

Ada barang yang dah dibeli kita boleh pulangkan kalau kita silap beli walaupun dah bayar. Asalkan ada resit bayaran, kita boleh tukar barang. Lagi best, resit dah kita buang, tapi barang masih lagi dapat ditukar disebabkan tauke kedai dah kenal kita, dah biasa dengan kita, & kompom tauke kedai ingat lagi kat kita yang dah beli barang sebelum ni. Ada kan situasi macam ni?

Bagi mereka, cara macam ni lagi mudah. Walaupun terpaksa keluar rumah, terpaksa susah-susah cari parking yang dekat dengan kedai. Bagi mereka, cara ni lagi puas.

Kesimpulan

Nak untung lebih, kita hadap dua jenis masyarakat ni. Buat pemasaran secara online & offline. Wujudkan proses jual beli secara online & offline. Jadi kita dapat dekati dua golongan ini. Jadi kita buat saja. Ok tak?

Adakah anda nak buat perubahan mulai sekarang? NAK PERUBAHAN mesti kena mulakan sekarang. Kalau anda nak, layari https://bit.ly/2JMxiCQ  atau komenkan di bawah supaya boleh dibantu.

BLUEPRINT MUDAH MAJUKAN BISNES & BANYAK UNTUNG BERGANDA-GANDA

Matlamat sesuatu bisnes ialah memaksimakan keuntungan. Untuk mendapatkan keuntungan semaksimum yang boleh, kita mesti buat promosi secara konsisten  melalui pelbagai cara, teknik & strategi. Setiap customer ada ragam tersendiri. Setiap masa ada saja benda baru dalam pemasaran dari segi teknik, strategi & ilmu.

Jadi kita kena kreatif dengan konsisten untuk memajukan lagi bisnes kita. Tak boleh biarkan bisnes kita ditakuk lama. Kalau kita suka promosi produk secara online, kita cuba pula promosi produk secara offline. Contohnya kita buka booth, adakan kelas percuma & macam-macam lagi.

Jadi nak tau itu semua kita kena la ada ilmu. Nak ada ilmu kena la rajin pegi kelas, bengkel, seminar, personal coach dan lain-lain. Bila kerap mengejar ilmu, pasti banyak ilmu baru yang boleh dipraktikkan supaya kita dapat memaksimakan keuntungan bisnes.

Macam tulah kitarannya. Nak untung lebih, kena rajin promosi. Nak tau cara promosi yang power-power, kena pegi belajar. Dah belajar, dah tau, praktikkan balik. Jadi kita dapat majukan bisnes & untung lebih.

Adakah anda nak buat perubahan mulai sekarang? NAK PERUBAHAN mesti kena mulakan sekarang. Kalau anda nak, layari https://bit.ly/2JMxiCQ  atau komenkan di bawah supaya boleh dibantu.

SUKA TENGOK FILEM? NI RAHSIA TERSEMBUNYI BERKAITAN FILEM & KEJAYAAN BISNES BERJUTA-JUTA

Suka tengok filem tak? Filem apa yang anda suka tengok? Saya suka tengok filem aksi. Alaaa, cerita lawan-lawan tu la. Best tengok diorang tunjuk skill mempertahankan diri. Kadang-kadang tu, sampai tergerak tangan & kaki terikut-ikut aksi pelakon tu. Hahhaha…

Tapi ada sebahagian filem dihasilkan amat berkait rapat dengan dunia bisnes, kisah benar & motivasi. Filem-filem macam ni amat digalakkan untuk kita tengok. Biasanya filem-filem macam ni banyak nilai-nilai murni yang boleh kita buat contoh & ikut.

Macam mana kegigihan seseorang dalam mengejar kejayaan. Macam mana keadaan & situasi mereka time mereka menghadapi kesusahan, menempuh rintangan demi rintangan, mengatasi segala cabaran, macam mana mereka bangkit dengan hebat tanpa putus asa selepas berhadapan pelbagai dugaan.

Filem-filem macam ni mampu beri kita inspirasi, dorongan & semangat kat kita yang nak berjaya dalam hidup. Dalam filem tu jugak akan tunjuk kat kita apa yang patut kita. Yang bagus kita ambik & jadikan contoh. Yang tak baik tu, kita buang jauh-jauh.

Adakah anda nak buat perubahan mulai sekarang? NAK PERUBAHAN mesti kena mulakan sekarang. Kalau anda nak, layari https://bit.ly/2JMxiCQ  atau komenkan di bawah supaya boleh dibantu.

ANGAN-ANGAN JADI KENYATAAN BILA BUAT PERKARA NI

Kalau cakap pasal bisnes, yang kita Nampak adalah dapat duit banyak, kereta besar, rumah besar & melancong kat luar Negara. Sama macam cerita drama & filem. Tapi tak ramai nak ambik tau proses nak mencapai semua tu.

Segala penat lelah, dugaan, cabaran atau rintangan yang terkpaksa dilalui. Berapa banyak kali kena tipu dengan rakan kongsi & orang sekeliling. Berapa ribu, puluh ribu, ratus ribu malah berjuta-juta kerugian kena ditanggung. Tu belum lagi kalau kerenah pekerja yang suka buat hal. Banyak benda yang kena lalui.

Tapi tak perlu gerun dengan semua tu. Kita atasi semua tu dengan ilmu. Rajin-rajin berguru, tambah network berkualiti yang boleh membantu bisnes kita, lipatgandakan amal ibadat supaya sentiasa rapat dengan Tuhan, dapatkan sokongan family terutamanya parents & pasangan. Insya Allah, berjaya jugak nanti.

Adakah anda nak buat perubahan mulai sekarang? NAK PERUBAHAN mesti kena mulakan sekarang. Kalau anda nak, layari https://bit.ly/2JMxiCQ  atau komenkan di bawah supaya boleh dibantu.

3 CARA TERBAIK UNTUK DAPAT DUIT BANYAK KAT INTERNET DENGAN SYARAT RAJIN PROMOSI

Ada 3 cara untuk dapat duit banyak kat internet:

1. Cipta produk sendiri & jual kat internet

2. Tawarkan perkhidmatan kat internet.

3. Jual barang orang lain & jual kat internet. Biasanya kita jadi berdaftar jadi ejen.

Tu semua contoh. Harus diingatkan bahawa nak jual sesuatu walaupun produk atau servis, ia ada proses tertentu iaitu menjalankan promosi kat internet. Tanpa promosi, camana orang nak tau yang kita ada jual itu ini, ada offer servis itu ini.

Jadi rajin-rajinlah buat promosi kat internet. Atau nak free ebook pasal pemasaran kat internet?

Adakah anda nak buat perubahan mulai sekarang? NAK PERUBAHAN mesti kena mulakan sekarang. Kalau anda nak, layari https://bit.ly/2JMxiCQ  atau komenkan di bawah supaya boleh dibantu.

PELBAGAIKAN SUMBER PENDAPATAN RAHSIA SEBENAR ORANG KAYA MAKIN KAYA

Pelbagaikan sumber pendapatan anda. Pada saya ia lebih menguntungkan. Kita ada bisnes internet, pada masa yang sama kita ada rumah, kereta yang boleh kita sewakan, sewakan saja. Jadi kita boleh dapat duit lebih. Kata orang, duit tepi.

Hari-hari biasa sibuk dengan bisnes, hujung minggu pula sibuk bagi talk. Tambah lagi pendapatan dengan hanya jual air liur. Takpa, yang penting halal.

Kita berjaya hasilkan ebook & berjaya dijual. Pada masa yang sama, kita ada blog yang mempunyai puluhan ribu pelawat dalam masa sehari. Jadi kita boleh offer servis pengiklanan kat blog kita tu. Tambah duit lagi. Kan?

Tu semua contoh. Kalau anda mampu pelbagaikan sumber pendapatan, cukup bagus.

Adakah anda nak buat perubahan mulai sekarang? NAK PERUBAHAN mesti kena mulakan sekarang. Kalau anda nak, layari https://bit.ly/2JMxiCQ  atau komenkan di bawah supaya boleh dibantu.

BERMULA DENGAN APA YANG ADA UNTUK MENJADI PAKAR

Takyah tunggu jadi pakar dalam bidang tertentu untuk bermula. Nak berjaya dalam bisnes internet, tunggu betul-betul paham & pakar baru nak start. Nak berjaya dalam bidang pertanian, nak tunggu betul-betul paham & pakar baru nak bercucuk tanam. Takyah jadi camtu,

Bermula dengan apa yang ada dulu. Sikit-sikit tambah ilmu, pergi kelas & seminar. Cari guru, coach & segala macam mentor. Sikt-sikit baiki apa yang patut. Lama-lama kita akan berjaya & lagi banyak benda akan dipelajari.

Selagi tak start, kita tak tau apa yang patut dibaiki, ditambah, perbetulkan apa-apa kesilapan yang kita buat. Teruskan bermula apa yang kita nak, baiki apa yang patut dan KONSISTEN.

Adakah anda nak buat perubahan mulai sekarang? NAK PERUBAHAN mesti kena mulakan sekarang. Kalau anda nak, layari https://bit.ly/2JMxiCQ  atau komenkan di bawah supaya boleh dibantu.